Mieszam jajka z popularnym dodatkiem i nie używam masła. Jajecznica wychodzi aksamitna i wilgotna

Dodano:
Mieszanie jajek Źródło: Shutterstock / Anna Fedorova_it
Jak przygotować pyszną, aksamitną jajecznicę? Ja sięgam po prosty dodatek, który dodaje jej wilgotności, a przy okazji mogę już nie używać tłuszczu do smażenia. To rozwiązanie jest naprawdę doskonałe.

Jajecznica to jeden z lepszych pomysłów na śniadanie. Jajka są bowiem pożywne, a przygotowanie tej potrawy szybkie i proste. Jajecznicę można przyrządzić na wiele sposobów. Sama ostatnio wpadłam na genialny pomysł, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodałam do jajek trochę popularnego płynu i jajecznica wyszła doskonała.

Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?

Jajecznica to jedna z niewielu potraw, którą można usmażyć na maśle. Tłuszcz ten jest wrażliwy na wysoką temperaturę, ale jajka ścinają się już w ok. 60-70 stopniach Celsjusza. A taka temperatura nie jest groźna dla masła. Doskonale zachowuje w niej swoje walory smakowe i odżywcze. Jeśli jednak macie podwyższony poziom cholesterolu we krwi, lepiej zastąpcie masło olejem. Może nie jest aż tak smaczny, jak masło, ale o wiele zdrowszy dla serca.

Jak zrobić aksamitną jajecznicę?

Idealna jajecznica powinna być wilgotna i aksamitna. By osiągnąć taki efekt, masę jajeczną trzeba smażyć na niezbyt dużym ogniu, delikatnie ją mieszając. Ja ułatwiłam sobie ostatnio to zadanie, gdy dodałam do jajek trochę śmietanki kremówki. Na 4 jajka wlałam jej dosłownie 2 łyżki. Po wymieszaniu wylałam masę jajeczną na gorącą patelnię i smażyłam całość 2-3 minuty, aż jajka odpowiednio się ścięły. Dzięki dodatkowi śmietanki nie musiałam już stosować tłuszczu do smażenia, ani bardzo uważać, by jajka nie wyszły zbyt suche. Potrawa smakowała po prostu doskonale.

Przepis: Jajecznica ze śmietanką

Aksamitna, wilgotna jajecznica na śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówJajka wybij do miski, dodaj śmietankę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj całość widelcem.
  2. SmażeniePatelnię rozgrzej. Wylej na nią masę jajeczną, smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż jajka odpowiednio się zetną.

Czym wzbogacić jajecznicę?

Jeśli chcecie przygotować pożywniejszą wersję jajecznicy, po przełożeniu na talerz posypcie ją posiekanym szczypiorkiem albo kiełkami, np. rzodkiewki. Możecie też najpierw podsmażyć na patelni pokrojoną cebulkę dymkę albo pomidor, a dopiero potem wylać na patelnię masę jajeczną i całość usmażyć.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...